Close

10.1.2022

Projednání změn Bližších podmínek výkonu rybářského práva na revírech JčÚS pro rok 2023

Prosíme o projednání následující návrhů na změnu Bližších podmínek výkonu rybářského práva (dále jen BPVRP) na revírech JčÚS na výročních členských schůzích místních organizací. Tyto návrhy byly předloženy na Konferenci konané 14.10.2021 a budou se projednávat na konferenci v roce 2022.

Návrh č.1

Úprava definice „lovu na plavanou“ tak aby byla v souladu s definicí lovu na položenou – tedy sjednocení užití pouze jednoho háčku.

Navrhovaná definice lovu na plavanou

Lov na plavanou (mimopstruhové revíry)

Při lovu na plavanou může osoba provádějící lov pohyb nástrahy aktivně ovlivňovat. Použity smí být nejvýše 2 udice. Na každé udici je možné použít pouze jeden jednoduchý háček. V období od 16 června do 31 prosince je možné jednoháček nahradit jedním dvoj- nebo trojháčkem, nebo při lovu na nástražní rybičku i víceháčkovým systémem s nejvýše 3 háčky (jedno-, dvoj- nebo trojháčky). Nástražní rybku, nebo její části, lze použít pouze v období od 16. června do 31. prosince. Jako nástražní rybka nesmějí být použity ryby lososovité, úhoř, kapr, bolen, štika, candát, sumec, chráněné druhy ryb a jiných živočichů a ryby nedosahující nejmenší lovné míry. Při lovu zachovávají osoby provádějící lov mezi sebou vzdálenost nejméně 3 m, pokud se nedohodnou na menší.  

Lov na plavanou (pstruhové revíry)

Při lovu na plavanou může osoba provádějící lov pohyb nástrahy aktivně ovlivňovat. Použity smí být nejvýše 2 udice. Na každé udici je možné použít pouze jeden jednoduchý háček bez protihrotu nebo se zamáčknutými protihroty. Tento způsob lovu lze v pstruhových rybářských revírech použít pouze k lovu jiných než lososovitých ryb, a to pouze na nástrahu rostlinného původu. Všechny lososovité ryby, ulovené tímto způsobem, musejí být bez prodlení a s maximální šetrností vráceny zpět do rybářského revíru, v němž byly uloveny. Při lovu zachovávají osoby provádějící lov mezi sebou vzdálenost nejméně 3 m, pokud se nedohodnou na menší.  

Vysvětlení:

Použití pouze jednoho háčku pro lov na položenou bylo zavedeno od roku 2020 pro ochranu ryb v případě utržení montáže. Lov na plavanou je v určitých ohledech velmi blízkým rybolovným způsobem lovu na položenou a bylo by vhodné zde zachovat určitý soulad pravidel obou technik a nedat tak prostor pro obcházení pravidel lovu na položenou.

Návrh č.2

Limit 50 kusů vyjmenovaných druhů ryb zavést na všechny druhy povolenek.

Navrhovaná znění:

Na jednu roční mimopstruhovou povolenku (územní, celosvazovou i celorepublikovou) je držitel oprávněn si ponechat maximálně 50 kusů kapra, štiky, candáta, bolena, sumce nebo jejich kombinace. Po dosažení tohoto limitu ztrácí povolenka platnost na revírech Jihočeského územního svazu ČRS. V případě, že držitel povolenky vyčerpá tento limit, je oprávněn si zakoupit další povolenku. Toto ustanovení neplatí na revírech Rady ČRS: ÚN Orlík (revír č. 481 501), ÚN Trnávka (revír č. 421 503), Veslařský kanál Račice (revír č. 441 501), rybník Dolejší (481 999).

Maximální počet ponechaných lososovitých ryb na jednu roční pstruhovou povolenku (územní, celosvazovu i celorepublikovou) je stanoven na 50 ks. V případě, že držitel povolenky vyčerpá tento limit, je oprávněn si zakoupit další povolenku. Toto ustanovení neplatí v revíru Rady ČRS: Morava 24 (revír č. 473 502).

Vysvětlení:

BPVR by měli platit na revírech pro všechny stejně a nemělo by se rozlišovat, zda rybář má jiný druh povolenky.

Návrh č.3

Ukončení denního lovu po přisvojení si druhé vyjmenované ryby (kapr, štika, candát, bolen, sumec).

Navrhované znění:

Přisvojením si druhé vyjmenované ryby (kapr, štika, candát, bolen, sumec) končí denní lov.

Vysvětlení:

Možnost rybolovu i po ponechání si druhé vyjmenované ryby dává větší prostor pro podvádění a obcházení rybářského řádu (vyměňování ryb ve vezírku, odnášení většího počtu než je dovoleno atd.)

Návrh č.4

Zákaz rybolovu na ÚN Lipno v průplavu v Černé v Pošumaví.

Navrhované znění:

zákaz rybolovu na ÚN Lipno v průplavu Malé Lipno – Velké Lipno v Černé v Pošumaví a v okruhu 20 m od průplavu (GPS 48°44´23.595´´N, 14°6´3.985´´E), úsek označen cedulemi

Vysvětlení:

Na tento prostor se dá pohlížet jako na rybí přechod mezi dvěma nádržemi (ryby zde protahují v závislosti na proudění vody z malého Lipna do Velkého – při poklesu vody migrují ryby do Velkého Lipna a při stoupání vody najíždí zpět do Malého Lipna) není tedy moc etické v této migrační cestě lovit. Také by prostor průplavu měl zůstat volný pro průjezd záchranných složek. 

Návrh č. 5

Zvedení minimální míry umělé nástrahy na revírech, kde je zavedena minimální míra nástražní rybičky.

Navrhované znění:

Při lovu dravých druhů ryb na umělé nástrahy je možné použít pouze nástrahu o minimální délce 15 cm.

Vysvětlení:

Důvodem je ochrana dravých ryb, zejména menších velikostí, které jsou při lovu na přívlač často poškozovány. Jedná se zejména o ochranu podměrečných candátů, které jsou rybolovem nejvíce ohroženy. Smyslem je zavést takové opatření, aby se zamezilo co nejvíce lovu podměrečných ryb.

Tato věta bude uvedena u revírů, kde je upravena minimální délka nástražní rybičky. Pokud bude velikost nástražní rybičky stanovena jinak než 15 cm, bude na revíru upravena i velikost umělé nástrahy na stejnou velikost.

Návrh č. 6

Obnovení platnosti pstruhové povolenky na nádrži Květoňov – revír č.421098 Malše 6

Navrhované znění:

Na revíru platí pstruhové i mimopstruhové povolenky.

Vysvětlení:

Nádrž Žumberk, která je součástí pstruhového revíru č. 423 037 Svinenský potok 1 se potýká s problémy a jsou zde stále horšící se podmínky k rybolovu. Vhodnou náhradou za tento revír pro držitele pstruhových povolenek je právě nádrž Květoňov.